Saftigt morotsbröd med valnötter
Det här brödet var en riktig fullträff! All cred till Leila som skapat detta underbara recept! Det var nog ett av de finaste och godaste bröd jag någonsin bakat! Det var riktigt saftigt och smakade ljuvligt! Jag hade ost och ingefärsmarmelad till och det kunde nog inte bli mycket bättre!
Receptet var lätt att följa och det var inte krångligare än en vanlig limpa. Det som kan vara lite jobbigt är att man ska finriva morötterna. Jag hade min matberedare till hjälp och då gick det på ett kick! Tycker man inte om valnötter kan man utesluta dem, men jag som inte är jätteförtjust i nötter i bröd och kakor tyckte att detta bröd var gott trots valnötterna.
Brödet innehåller både nejlika och ingefära vilket får mig att tänka på julen. Det här brödet var så gott så det kommer definitivt att bli en tradition på julbordet här hemma. Det är ett jättefint festbröd och i smaken slår det julvörten med hästlängder!
I receptet står det att man ska göra 14 bullar som man ska lägga runt den större biten i mitten men för mig räckte det med 9 bullar runt så jag fick 5 över och dessa gräddade jag separat som vanliga bullar :)
För er som inte har boken delar jag med mig av receptet för det här brödet måste bakas!
Saftigt morotsbröd med valnötter
1 stort brytbröd
2 1/2 dl mjölk
2 1/2 dl färskpressad morotsjuice
50 g jäst
1/2 dl ljus sirap
75 g mjukt smör
1 msk salt
2 tsk malen ingefära
2 tsk malen nejlika
500 g morötter
100 g valnötter
16-17 dl vetemjöl special
vallmofrön
pumpakärnor
flingsalt
Värm mjölk och juice till fingerljummet, max 37°. Smula jästen i en bunke och tillsätt ljummen degvätska, sirap, smör, salt och kryddor. Skala och riv morötterna fint, hacka valnötterna grovt och blanda med degvätskan. Tillsätt 10 dl av mjölet och sedan resten lite i taget. Arbeta till en elastisk deg. Låt degen jäsa under bakduk i cirka 45 min.
Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord och dela den i tre bitar. Forma en av bitarna till ett runt bröd och lägg den i mitten på en plåt med bakplåtspapper. Dela upp den resterande degen i 14 bitar och forma bitarna till runda bullar. Lägg bullarna i en krans runt det stora brödet. Avståndet mellan kransen och mittenbrödet ska vara ca 1 cm.
Sätt ugnen på 200°. Jäs brödet under bakduk i ytterligare 30-40 min. Pensla brödet med vatten och strö över frön och flingsalt. Grädda brödet långt ner i ugnen i cirka 30 min, tills det fått ordentligt med färg. Låt svalna på ett brödgaller.